Coaching, consult, hypnose, hulp bij depressie, rouwverwerking, burn-out, overgangsklachten
06-23002943 of 0181-612082 info@mentalconsultant.nl

R.E.T. (Rationeel Emotieve Therapie)

Rationeel-emotieve therapie of Rationeel-emotieve gedragstherapie (RET/REBT) is een vorm van psychotherapie waarbij zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol spelen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT).

Spanning wordt niet veroorzaakt door gebeurtenissen zelf, maar door de manier waarop mensen aankijken tegen deze gebeurtenissen. Rechtsuitspraken, verkiezingsuitslagen, reorganisaties, ruzies, promoties en andere belangrijke gebeurtenissen leiden pas tot emoties als mensen er een positieve of negatieve betekenis aangeven. Eenzelfde gebeurtenis kan de een blij, de ander bezorgd maken.

Dat lijkt een open deur. Maar waarom wijten mensen dan zo vaak hun woede aan bijvoorbeeld het optreden van hun leidinggevende? Waarom wijten mensen hun stress zo snel aan de ziekte van een collega, in plaats van aan hun eigen idee dat ze in staat moeten zijn om het werk aan te kunnen, en dat ze het niet mogen laten liggen omdat er anders iets ergs gebeurt?
Emoties hebben een functie. Ze helpen ons om in beweging te komen en onszelf te beschermen, ons gezond te voelen, te communiceren, opmerkzaam te zijn en om gebeurtenissen te verwerken. Een emotie die, gezien de gebeurtenis die optreedt, te sterk is, helpt echter niet. Het doel van de RET is om emoties meer in overeenkomst te brengen met de situatie.

Slecht nieuws is hiermee dat je je emoties niet langer kunt afschuiven op wat er gebeurt. Goede nieuws is dat je emoties kunt beïnvloeden door je gedachten te veranderen. Zinvol is dat natuurlijk alleen als je last hebt van je eigen emoties.
In dat geval zijn het de irrationele of onproductieve gedachten die je wilt veranderen. Dat is met veel oefening, gelukkig goed mogelijk.  Want van gedachten veranderen is iets wat bijna iedereen regelmatig doet.

Het gaat bij RET over realistisch denken. Niet over doemdenken en al evenmin over positief denken, zoals sommige publiciteitszoekende goeroes voorstaan.

Wie denkt dat hij zonder zorgen grote sommen geld kan uitgeven die hij niet heeft, omdat er wel een oplossing uit de lucht komt vallen, is even onrealistisch bezig als degene die panisch en zonder reden alles oppot en zichzelf daarmee elk plezier ontzegt.
Realistisch denken leidt tot emoties die passend zijn bij de situatie. Het vervangt paniek door bezorgdheid, woede door irritatie, depressie door verdriet of teleurstelling, en overdreven euforie door blijdschap.

Hoewel de RET als therapeutische methode is ontstaan, hoef je niet een therapie cliënt te zijn om last te hebben irrationele gedachten. Ieder mens heeft bij tijd en wijle de neiging om dingen in gedachten groter en zwaarder te maken dan ze zijn.
RET is een goede eerste stap op weg naar anders denken en je anders voelen.

Coaching, consult, hypnose, hulp bij depressie, rouwverwerking, burn-out, overgangsklachten, Spijkenisse, Heenvliet, Hoogvliet, Hellevoetsluis, Rotterdam, Rhoon, Brielle, psycholoog, psychotherapie, psychotherapeut, hypnotherapeut, hypno, hypnotherapie, regressietherapie, regressietherapeut, reincarnatietherapie, reincarnatietherapeut, therapeut